Pogoste napake pri vizualnih pripomočkih

Nina Dušić Hren Nekategorizirano

Udeležence želimo na predavanjih veliko naučiti. Večina se nas že zaveda, da je to, kar predavamo super podkrepiti z vizualnimi pripomočki. Uporabljamo video vsebine, pišemo na tablo in delimo različne povzetke. Pa res vsak pripomoček pripomore k večji učinkovitosti predavanja? Preverite prepogoste napake, ki se pojavljajo na izobraževanjih in se jim ognite:


1.Premajhne črke.

Ko si tako želimo videti, kaj tam piše, pa ne moremo, postanemo kar nejevoljni. Zagotovite dovolj velike črke, bodisi na ekranu, bodisi na tabli. Sprehodite se po prostoru, preden pridejo udeleženci in preverite, ali bi vi sami lahko prebrali naslov iz zadnje vrste.


2.Preveč stvari.

90% predavateljev si želi, da bi si občinstvo zapomnilo vse, o čemer govorijo. Tako napišejo vse pomembne točke na Powerpoint ali tablo (seveda, da se tudi sami ne izgubijo v poplavi informacij). Izberite si (največ!!!) tri glavne točke, ali še bolje eno glavno idejo in jo zapišite takrat, ko jo prvič predstavite. Od takrat dalje naj bo na vidnem mestu in prepričana sem, da si bodo ljudje vaše sporočilo zapomnili tudi če jih boste srečali čez leto dni!


3.Premalo načinov.

Če si želite, da vaše sporočilo doseže poslušalce, potem eno idejo predstavite na več načinov. Pokažite video, kjer se jo lahko razbere. Povejte primer in zaupajte zgodbo. Ne pozabite niti na delovni list, kjer lahko novo znanje preizkusijo in povzetek, ki si ga lahko večkrat preberejo. Če vključite tudi kakšne podatke, pa ne pozabite prebrati tudi članka o Podatkih, ki pokažejo kredibilnost predavatelja.

Če že izobražujemo, si vzemimo čas tudi za pripravo. Saj veste, kdor se ne pripravi, da mu uspe, se pripravi, da mu spodleti!

Če želiš prejemati še več nasvetov iz sveta javnega nastopanja ali komunikacije, se prijavi na novičke, ki izhajajo enkrat mesečno!

Prijava na novičke

* obvezno polje