Odhod iz odra prikaže vašo samozavest

Nina Dušić Hren Nekategorizirano

Kolikokrat ste zaslišali: “To je to!”, ko je nekdo zaključil svoj govor? Se zavedate, da tudi sami kdaj tako zaključite? Če niste sigurni, poglejte kakšen svoj posnetek govora, za hec! 😉

Govorniki, ki se na svoj govor ne pripravijo, večkrat ne vedo, kaj narediti ob koncu njihovega nastopa. Ko zaznajo, da poslušalci niso razumeli, da so z govorom zaključili, izrečejo: “To je to”. Še več, sklonijo glavo in odkorakajo na svoj sedež.

Če si želite udaren zaključek, ki bo izkazal vašo kredibilnost poskusite sledeč način. Po povzetku vašega govora, s katerim ste nakazali na to, da zaključujete, še enkrat povejte glavno idejo govora v enem stavku. Takoj za tem pa se zahvalite. Ko boste izrekli “Hvala” bodo naenkrat vsi razumeli, da ste zaključili in bodo verjetno začeli ploskati.

Zdaj pa pomembno! V glavi štejte vsaj do tri in aplavz sprejmite. Ta del bo verjetno kar izziv. Med štetjem se lahko samo smehljate in ste veseli, da ste lepo odpeljali govor. Sama največkrat tudi pokimam. Šele potem zapustim oder. Na ta način pokažete, da ste dali vse od sebe, ste ponosni na to in zdaj z veseljem sprejmete tudi zahvalo iz njihove strani.

Če vas zanima še ena pomembna sestavina zaključka govora, ne prezrite članka: Kako naj zaključim svoj govor.

Kdaj boste imeli naslednjič priložnost za te tri korake? Sporočite mi, kako se je izšlo, zanima me!

Če želiš prejemati še več nasvetov iz sveta javnega nastopanja ali komunikacije, se prijavi na novičke, ki izhajajo enkrat mesečno!

Prijava na novičke

* obvezno polje