fbpx

Nič ne govori, pa vendar vse pove

Avtor

Karin Okorn

»Halo, posluh! Tukaj smo! Nas slišite? Prosimo za malo pozornosti!« vzklika in glasno ploska Jure, vodja delavnice, medtem ko udeleženci brezskrbno kramljajo. Nikakor mu ne uspe pridobiti njihove pozornosti, čeprav se na vse grlo trudi biti glasnejši od njih.

Jure je konec dneva izčrpan, ni predal vse vsebine in skrbi ga, kako se bo lotil naslednje delavnice. Mogoče mora ojačati glas ali naslednjič prinesti eno glasno trobljo?

Seveda Jure lahko najde pripomoček, ki bo glasnejši od množice poslušalcev. Vendar bo s svojim nastopom izražal nemoč, obup in pomanjkanje samozavesti.

Vsi mi smo Jure in vsi si želimo biti slišani. Pa če je to javni nastop, sestanek s sodelavci ali druženje s prijatelji.

 

Tišina je najglasnejši zvok

Na naših delavnicah se nam večkrat zgodi, da imamo veselo razpoložene udeležence, ki čebljajo in kramljajo, medtem ko vodja delavnice želi nekaj povedati. Seveda je prijetno, da so naši udeleženci pozitivno razpoloženi. 

Ampak nas ne slišijo, ker jih ne preglasimo.

Kaj naredite v tem primeru, da pritegnete pozornost udeležencev?

Tiho ste. In potrpežljivo čakate.

Za vzpostavitev stika z glasno publiko vedno uporabite tišino. Ne trudite se biti glasnejši, praviloma ne pomaga. 

Statistike kažejo, da se občinstvo v povprečju umiri v zgolj nekaj sekundah po tem, ko predavatelj preneha govoriti. 

In tudi udeleženci naših delavnic se brez uporabe glasnih zvokov umirijo. 

Posledica je vzpostavitev dobrega stika, spoštovanja ter jasnejša komunikacija. Na nežen in prijazen način pritegnete pozornost udeležencev praktično brez napora. 

 

Tišina ustvarja pričakovanja

Kadar ste v vlogi vodje in je vaša publika glasna, si enostavno vzemite premor in bodite tiho. In samo opazujte. Ljudje ne bodo pričakovali tišine od vas, zato jih boste presenetili. Najmanj, kar pričakujejo od vas, je tišina. Zato se bodo vselej obrnili proti vam, četudi bo izgledalo, kot da vas sploh ne vidijo. 

 

Tišina na odru izraža vašo samozavest

Kljub splošnemu mnenju, da so samozavestni ljudje glasni, na odru ravno s tišino izražamo samozavest. Mogoče se vam bo zdelo čudno, da mirno stojite in brez besed gledate udeležence. Vendar bo ravno vaša mirnost odražala samozavest, ki jo občutite. In to bodo prepoznali tudi udeleženci. 

Poleg tega pa boste s tišino znižali raven stresa. Raziskave so pokazale, da vas lahko nekaj trenutkov tišine na odru pomiri in vam pomaga zbistriti misli.

 

Kadar se znajdete na mestu vodje delavnice ali dogodka in so udeleženci preglasni, da bi vas slišali, uporabite tišino. Ustavite svoj govor, ne trudite se biti glasnejši. Lahko se prijazno smehljate in čakate. Zavedajte se, da vaša tišina izraža samozavest, pogum in pomembnost sporočila, ki ga imate. Vse skupaj bo trajalo le nekaj sekund, verjemite. In najverjetneje boste to naredili samo enkrat na delavnico. Ker si bodo vsi zapomnili, kaj se je zgodilo. 😊

Če pa še vedno ne veste, kako izpeljati vašo naslednjo delavnico, se prijavite na brezplačni posvet in z veseljem vam bomo pomagali. 

 

Deli ta prispevek s prijatelji

Prejmi nasvete na svoj email

Če želiš prejemati še več nasvetov iz sveta javnega nastopanja ali komunikacije, se prijavi na novičke, ki izhajajo enkrat mesečno!

Več
prispevkov

BREZPLAČEN VIDEO

Vas zanima, kaj počnejo samozavestni govorniki? Odkrijte 3 enostavne trike za samozavesten nastop.

Vpišite svoje podatke za takojšen ogled videa