fbpx

Premagajte strah pred javnim nastopanjem: Vadite javno nastopanje pred občinstvom

Avtor

Karin Okorn

Strah pred javnim nastopanjem je eden največjih strahov, ki ga imamo ljudje. Celo večji od strahu pred smrtjo, pajki, višino in zaprtimi prostori.

75 % ljudi meni, da jim javno nastopanje povzroča večjo stisko, kot drugi strahovi.

Pa kljub temu le 8 % ljudi, ki se boji javnega nastopanja, poišče strokovno pomoč preko tečajev ali usposabljanj.

Z ustrezno pripravo na nastop in vajo pred občinstvom pa lahko strah pred javnim nastopanjem zmanjšamo ali celo odpravimo.

 

Vaja je pomembnejša od učenja besedila na pamet

Včasih so nam govorili, da naj vadimo svoj nastop pred ogledalom. Pa tudi danes je še slišati tak nasvet. Seveda ogledalo ne govori, se ne odziva na nas in je popolnoma neuporabno. Vidimo samo sebe in to je to.
Tudi ponavljanje besedila na pamet v mislih ni dovolj.

Če želimo imeti vrhunski nastop, moramo pač vaditi pred pravim občinstvom.

 

Pridobimo si takojšnjo povratno informacijo

Ko stojimo pred občinstvom, dobimo takojšnje povratne informacije: nasmeh, prikimavanje, zmedenost. Da dobimo prvo povratno informacijo o našem nastopu, predstavimo svoj nastop prijateljem, sorodnikom, sodelavcem ali znancem. Njihov odziv nam bo pomagal razumeti, kako naš nastop izgleda. Kakšna je in kaj sporoča naša govorica telesa? Imamo očesni stik z občinstvom, kako se gibamo po prostoru, glasnost in jasnost našega govora, vsebina govora? Uporabimo povratne informacije svojega prvega občinstva, da ugotovimo, kaj deluje in kaj ne.

 

Tremo lahko obvladamo

Ali ste vedeli, da se trema zmanjša za 50%, ko večkrat nastopate pred ljudmi? Edino vaja pred občinstvom nam pomaga premagati strah. Z vsako vajo postajamo bolj samozavestni in manj nervozni. Ko nastopamo, naši možgani razvijajo sposobnosti obvladovanja stresa, kar nas naredi bolj suverene govorce.

 

Kako doživljamo svoj nastop in kaj se iz njega lahko naučimo

Ko sem bila na tečaju Javnega nastopanja, sem posnela svoj kratek nastop. Še cel naslednji dan ga nisem mogla pogledati. Bilo mi je tako neprijetno, da bi ga najraje izbrisala. Ampak kako se bom potem kaj naučila? S težavo sem odmislila notranjega kritika in se poskušala z objektivnim pogledom lotiti posnetka.

No, na koncu ni bilo tako grozno. V nekem trenutku so bile moje noge preveč skupaj, roke so nekako neusklajeno mahale, uporabila sem preveč ’em’-ov in ‘am’-ov. Te napake seveda želim odpraviti, ker so moteče tako zame, kot za občinstvo.

Ko nastopamo pred občinstvom, se pogosto preveč osredotočamo na svoje napake in pomanjkljivosti. Zato je meni tako všeč, da so povratne informacije pri Dobrem stiku vedno pozitivne! Povedali vam bodo:

  • katere stvari na vašem nastopu so bile odlične in
  • kako lahko svoj nastop izboljšate.

Učenje je potem res mnogo lažje, saj nad vami ne visi seznam napak, ki jih delate. Zelo osvobajajoče, moram priznati.

 

Posnemite svoj nastop in nastopajte pred občinstvom

Javno nastopanje je veščina, ki jo lahko izboljšamo. Pomembno je, da vadimo v realnih situacijah, saj tako naši možgani razvijejo sposobnosti, ki jih potrebujemo za učinkovito komunikacijo. Z vajo, analizo svojih nastopov in osredotočenjem na občinstvo lahko postanemo vrhunski govorci.

Vaja pred znanim občinstvom je odlična za začetek. Lahko pa pridobite strokovno mnenje preko spleta. Posnemite svoj nastop in v 48 urah boste prejeli individualni feedback preko spleta. Dobili boste konkretne usmeritve za nadgradnjo vašega nastopa. Personalizirani napotki in nasveti vam bodo pomagali izboljšati vaš celoten nastop, da boste samozavestni, prepričljivi in sproščeni pred občinstvom.

Z vajo pred občinstvom lahko strah pred javnim nastopanjem premagate in postanete samozavesten govorec. Javno nastopanje se ne imenuje brez zveze javno.

 

Deli ta prispevek s prijatelji

Prejmi nasvete na svoj email

Če želiš prejemati še več nasvetov iz sveta javnega nastopanja ali komunikacije, se prijavi na novičke, ki izhajajo enkrat mesečno!

Več
prispevkov

BREZPLAČEN VIDEO

Vas zanima, kaj počnejo samozavestni govorniki? Odkrijte 3 enostavne trike za samozavesten nastop.

Vpišite svoje podatke za takojšen ogled videa