fbpx

Zakaj poznavanje razlike med teambuildingom in teambondingom naredi razliko

Avtor

Karin Okorn

Bi tudi vi imeli ‘dream team’?

Več kot 90% zaposlenih verjame, da je občutek pripadnosti podjetju ključnega pomena za njegovo rast in uspeh. Vendar večina ne ve, da to lahko doseže s teambuildingom in teambondingom. Kašna je sploh razlika in kako izbrati?

 

A naredimo piknik konec tedna?

Greste s sodelavci po službi kdaj na pijačo? Kdo od sodelavcev je pobudnik za piknik? Ste že šli na rafting?

To so zagotovo prijetna druženja za sprostitev duha, vendar ne rešujejo izzivov, ki vas čakajo na delovnem mestu.

Saj veste, kako izgledajo druženja s sodelavci na pijači; Miha nekaj reče, kar Sabino zmoti in evo, nastane konflikt. Vmes poseže še Jure, ki navija za Sabino. Ostali nemo gledajo in nimajo pojma kaj narediti. Druženje se zaključi, ustvari se napetost in Sabina noče več hoditi s sodelavci ‘na pijačke’.

Da se izognete takim situacijam, se odpravite na teambuilding. Tam vas bo usposobljeni moderator vodil skozi proces, ustvaril varen prostor in vam pomagal pri razrešitvi problemov.

Naj bo teambuilding priložnost, kjer se naučite novih tehnik, ki vam bodo pomagale pri boljših medsebojnih odnosih in učinkovitejšemu reševanju težav. Za Miha je mogoče zabavno skočiti s padalom, medtem ko gre Sabina raje na bowling. Obstaja verjetnost, da se Miha in Sabina ne bosta povezala niti v adrenalinskem parku, vsak zase pa se bosta najbrž imela super. S podobnimi aktivnostmi tudi ne bosta prišla do boljšega odnosa. Miha bo najbrž kmalu vse skupaj že malo pozabil, ampak Sabina je kar vztrajna v svojih nazorih in ne popusti.

Opisane aktivnosti nimajo dosti skupnega s teambuildingom. So zanimiva popestritev napornih službenih dni in nam pomagajo, da se s sodelavci podružimo tudi zunaj službenih obveznosti. Takim druženjem rečemo teambonding.

Teambonding je torej neformalno druženje izven službenih obveznosti, praviloma nestrukturirano, ponavadi brez vodje, z namenom zabave in sprostitve.

Če želite, da bo vaša ekipa sodelavcev:

 • učinkoviteje komunicirala med sabo, se znala zares poslušat in kaj vprašat,
 • zaznala, kako se kdo počuti in uspešneje reševala konflikte,
 • znala postaviti plane in strategije za uspešno delo ter
 • bila produktivna in zadovoljna, … potem je teambuilding prava izbira za vas.

Teambuilding je aktivnost ali proces, ki pomaga skupini ljudi, praviloma sodelavcem, izboljšati medsebojne odnose, dosegati skupne cilje in reševati določene probleme.

Prepričana sem, da se boste ob pravem teambuildingu povezali kot tim, vzpostavili pravi ‘timski duh’ in spoznali, kako neprecenljiv je vsak posameznik v vašem kolektivu. Ko se podate na pravi  teambuilding, se vam bodo odprla vrata do novih spoznanj, boljšega razumevanja sodelavcev in morda celo odkrijete nove potenciale pri sebi ali sodelavcih.

 

Kakšne so torej razlike?

Nekako si zapomnite, da je teambonding:

 • priložnostno druženje sodelavcev po službi,
 • zabaven in sproščujoč,
 • praviloma spontan in neobvezen dogodek,
 • organizira ga lahko kdorkoli (sodelavec, podjetje).

Primeri teambondinga so lahko pijača po službi, piknik, bowling, rafting, različne športne aktivnosti ipd.

Teambuilding je:

 • strukturiran dogodek, ki ga vodi usposobljen moderator,
 • dogodek, kjer se celotna ekipa nekaj pomembnega nauči,
 • priložnost za izboljšanje komunikacije in reševanja konfliktov,
 • priložnost za globlje spoznavanje sebe in svojih sodelavcev,
 • praviloma obvezen.

 

Dober stik vam ponuja edinstven teambuilding, kjer se vaša ekipa med sabo spozna in zbliža, odkrije skupne točke ter vzpostavi večjo pripadnost. Da pa bo vaše doživetje res popolno, se lahko še zapeljete z električnimi kolesi po gozdu in v sproščenem vzdušju zaključite dan. Odlična kombinacija teambuildinga in teambondinga v enem. Resnično dober stik boste imeli ne samo nekaj ur, ampak dolgoročno. Za del s kolesi imamo zunanjega partnerja.

 

Bi želeli, da se vaši zaposleni bond-ajo ali build-ajo?

Priporočam oboje. Povabite jih k neformalnim druženjem zunaj, kjer se bodo lahko sprostili in povezali, kar bo pozitivno vplivalo na njihovo počutje na delovnem mestu. A če želite narediti še korak dlje in okrepiti vašo ekipo, je zagotovo pametno vložiti čas v pravi teambuilding.

Deli ta prispevek s prijatelji

Prejmi nasvete na svoj email

Če želiš prejemati še več nasvetov iz sveta javnega nastopanja ali komunikacije, se prijavi na novičke, ki izhajajo enkrat mesečno!

Več
prispevkov

BREZPLAČEN VIDEO

Vas zanima, kaj počnejo samozavestni govorniki? Odkrijte 3 enostavne trike za samozavesten nastop.

Vpišite svoje podatke za takojšen ogled videa