fbpx

Prvi vtis ustvarimo v nekaj sekundah

Avtor

Karin Okorn

Ste vedeli, da imate za ustvarjanje prvega vtisa na voljo zgolj sedem sekund?
Naš sogovornik bo namreč v teh nekaj sekundah dobil odgovor na vprašanje: Ali vam lahko zaupam?

V poslovnem svetu, kjer so odnosi in zaupanje temelji uspeha, je prvi vtis lahko odločilen. Raziskave kažejo, da ljudje večino prvega vtisa oblikujemo na podlagi videza in telesne govorice.

V nadaljevanju članka vam predstavljamo pomembne dejavnike, ki lahko znatno vplivajo na naš prvi vtis – in kasneje uspeh – pri poslovnih srečanjih.

 

Kaj je prvi vtis?

Prvi vtis je hitra, pogosto podzavestna ocena, ki jo ljudje oblikujemo ob prvem stiku z osebo ali situacijo. Temelji na vizualnih, verbalnih in telesnih signalih, ki jih zaznavamo v prvih sekundah srečanja. Na podlagi prvega vtisa si ustvarimo mnenje o osebi, kar odločilno vpliva na naš nadaljnji odnos z njo.

 

Prvi vtis vpliva na prihodnje poslovne interakcije

Da naredimo dober prvi vtis res nimamo veliko časa. Naš sogovornik si ga bo ustvaril, še preden se bomo zavedali. Pomembno je, da vemo, da je od našega prvega vtisa odvisno nadaljnje (poslovno) sodelovanje. In četudi se zgodi v le nekaj sekundah, bo od njega odvisna naša poslovna uspešnost.

Močan prvi vtis lahko takoj ustvari občutek verodostojnosti in zaupanja. Zato je ključno, da od začetka delujemo kompetentno in zanesljivo.

Kadar ustvarimo pozitiven prvi vtis imamo lahko veliko več možnosti za uspešno sodelovanje. Ljudje smo nagnjeni k hitrim presojam na podlagi svojih prvih zaznav. In v poslovnem svetu to lahko pomeni odločanje o nadaljnjih korakih; bomo sklenili dolgoročno sodelovanje, nas bodo priporočili naprej ipd.  

Prvi vtis je pogosto zelo zapomnljiv in lahko vpliva na to, kako si nekoga zapomnimo. Če smo na prvi sestanek zamudili, si bo naša potencialna stranka ustvarila mnenje o tem; Njemu ni pomembno, da je točen, torej lahko zamuja z dogovori in je nezanesljiv. Pa v resnici sploh ne zamujamo, ampak tokrat se nam je pa res ponesrečilo. No, v očeh našega sogovornika ali potencialne stranke, je to znak za alarm.

Prvi vtis je namreč izredno težko popraviti, zato se moramo res dobro pripraviti, da ustvarimo izjemnega. Saj veste, prve(ga) na pozabiš nikoli.

 

Prvi vtis ustvarimo z vsem, kar smo

Bo naš prvi vtis klavrn in si bomo zapravili možnost za naprej?

Ali pa se bomo temeljito pripravili, da izkoristimo tistih čarobnih sedem sekund, ki bodo naredile naš poslovni odnos izjemen?

Kakorkoli že, na različne ljudi naredimo različne prve vtise. Obstaja pa nekaj osnovnih pravil, ki jih je vredno upoštevati, da si postavimo dobre temelje za naprej.

 

Pripravimo se na srečanje

Pred poslovnim srečanjem je pomembno pripraviti specifična vprašanja, ki odražajo naše razumevanje in zanimanje za poslovni odnos. Pozanimajmo se o sogovorniku in njegovem podjetju, da lahko ustrezno prilagodimo vprašanja in pogovor. Izvedeti želimo kakšne težave imajo, s kakšnimi izzivi se soočajo ter kako so jih do sedaj reševali. Če je mogoče, si pripravimo že kakšen predlog rešitve.

 

Bodimo točni

Pravočasen prihod na dogovorjen termin izkazuje naše spoštovanje do sogovornika. Pokažimo mu, da cenimo njegov čas in pripravljenost na srečanje. Naša točnost sporoča, da smo zanesljivi in se držimo dogovorov.

 

Poskrbimo za primeren videz in obleko

Je že tako, da sta videz in obleka pomembna. Naša obleka mora ustrezati kulturi podjetja in naravi sestanka ali dogodka. Čista, poslovna in elegantna oblačila so v večini primerov najboljša izbira.


Govorica telesa – odprta, prijazna, dostopna

Naša govorica telesa naj sogovorniku sporoča, da je sprejet in slišan. Z očesnim stikom, odprto držo in prijaznostjo pokažemo dostopnost in zainteresiranost za sodelovanje.

 

Več poslušajmo in manj govorimo

Ste že kdaj na prvem sestanku naleteli na nekoga, ki je večino časa govoril, ne da bi vam dal priložnost, da kaj poveste? Verjetno si niste zapomnili vsega povedanega in najverjetneje si niste želeli ponovnega srečanja.
V odnosih je ključno poslušanje. Poslušamo, da razumemo in ne, da odgovorimo. Aktivno poslušanje, postavljanje odprtih vprašanj in uporaba imena sogovornika gradijo povezanost in razumevanje.

 

Predstavimo svoj zakaj

Ko se na poslovnem srečanju predstavimo, povejmo zakaj to delamo, kar delamo. Zakaj smo izbrali to področje dela? Kaj nas pri delu motivira ter kakšna podjetja in izzive iščemo?

Naš zakaj bo razkril veliko več o nas, kot samo naziv delovnega mesta. S tem pokažemo tudi svoje vrednote, smisel in motiv poslovnega srečanja. In sestanek bo zagotovo takoj bolj zanimiv.

Prav tako je pomembno, da izvemo zakaj sogovornika.

 

Energija, ki jo izžarevamo

Kako se počutimo, o čem razmišljamo, kakšni so naši nameni – vse to se odraža v naši energiji, ki jo oddajamo. Lahko se naučimo besed, uvodnega govora in izberemo najbolj primerno obleko. Vendar naša energija je kljub vsemu tista, ki je pomembna.

Naš vstop v prostor, naša drža in pogled so odsev naše notranje energije.

Pomembno je, da smo pred vsakim pomembnim srečanjem zavedni energije, ki jo izžarevamo. Pred srečanjem si vzemimo trenutek, da se umirimo, osredotočimo in pozitivno naravnamo. Dihalne vaje, meditacija ali pozitivne afirmacije nam lahko pomagajo uravnotežiti našo notranjo energijo.

 

Bodimo izvirni

Minili so časi, ko je bilo oblikovanje osebne blagovne znamke namenjeno le zvezdnikom ali vodstvenim delavcem. Močna osebna znamka je pomembna ne glede na to, ali smo podjetniki ali zaposleni, in vpliva na našo sposobnost privabljanja strank.

Na poslovnem sestanku lahko svojo izvirnost pokažemo s premišljeno izbiro tematike sestanka. Povejmo zgodbo, ki ilustrira, kako naša unikatna rešitev rešuje specifičen problem. Poudarimo našo rešitev s praktičnim primerom ali kratko demonstracijo.

Izvirnost lahko dodatno podkrepimo z izbiro neobičajnega kraja srečanja, kot je na primer hodeči sestanek v naravi. To bo zagotovo pustilo močan vtis in pokazalo, da smo pripravljeni iti korak dlje v svojih prizadevanjih.

Zastopajmo blagovno znamko s svojimi vrednotami in pogledi. Bodimo svoji, bodimo originalni in ne skušajmo posnemati drugih. Morda bo ravno naša izvirnost naredila edinstven in nepozaben prvi vtis.

 

Mi smo naša najboljša vizitka

Ko se odločamo za poslovno sodelovanje, potencialne stranke ali poslovni partnerji ne ocenjujejo zgolj naših znanj in sposobnosti. Kakšen vtis bomo naredili, je odvisno predvsem od naše osebnosti, vrednot in pristopov k reševanju problemov. Stranke iščejo zanesljivega partnerja, ki mu lahko zaupajo in na katerega se lahko zanesejo.

 

Ustvarjanje pozitivnega prvega vtisa – izboljšajte svoj nastop z individualno povratno informacijo preko spleta

Pogosto smo tako osredotočeni na prodajo, da pozabimo na moč prvega vtisa, ki ga pustimo. Če sogovorniku damo občutek, da mu želimo le nekaj prodati, bo to zaznal. Verjetnost, da bomo ustvarili pozitiven prvi vtis in pridobili njegovo zaupanje, se bo tako zmanjšala.

Cilj prvega srečanja ni nujno takojšnja prodaja ali sklenitev posla. Ustvariti moramo namreč tak prvi vtis, da nam bo potencialna stranka zaupala in si želela ponovnega srečanja z nami. Ko si pridobimo njeno zaupanje, prodaja pogosto steče naravno.

Prvi vtis lahko naredimo le enkrat in od njega je odvisen naš nadaljnji poslovni odnos. Na poslovni sestanek ali dogodek se zato doro pripravimo, pokažimo razumevanje, spoštovanje in zanesljivost.

Če želite narediti najboljši prvi vtis, posnemite kratek video posnetek o sebi in nam ga pošljite. Dali vam bomo konkretne nasvete, kaj še lahko izboljšate, da boste na vašem naslednjem poslovnem srečanju izkoristili dragocene prve sekunde srečanja in ustvarili trdne in odlične poslovne odnose.

 

 

Deli ta prispevek s prijatelji

Prejmi nasvete na svoj email

Če želiš prejemati še več nasvetov iz sveta javnega nastopanja ali komunikacije, se prijavi na novičke, ki izhajajo enkrat mesečno!

Več
prispevkov

BREZPLAČEN VIDEO

Vas zanima, kaj počnejo samozavestni govorniki? Odkrijte 3 enostavne trike za samozavesten nastop.

Vpišite svoje podatke za takojšen ogled videa