fbpx

S skripto je na odru sproščeno

Avtor

Nina Dušić Hren

Govorniki smo na odru obremenjeni, ker želimo poslušalcem podati ogromno informacij. Navadno pa imamo za to le malo časa. Zato včasih celo pohitimo, kaj preskočimo, kar pa občinstvu prav nič ne pomaga.

Razbremenimo se stresa z uporabo povzetka. Vzemimo si čas in napišimo vse, kar si želimo predati. Nato obkrožimo le najpomembnejše točke (največ tri za 1 uro). Za te točke si potem v predstavitvi vzemimo čas. Predelajmo jih počasi,  ponudimo možnost vprašanj publiki in podkrepimo jih z dovolj primeri. Skripto (ali A4 povzetek), ki smo jo napisali, pa podajmo poslušalcem na koncu naše predstavitve.  S tem omogočimo vsem tistim, ki jih je snov zanimala, da si v miru preberejo vse ostale točke. Našo predstavitev pa rajši zapeljimo v motivacijsko smer. Navdušimo poslušalce, da si bodo našo temo želeli raziskati.

Kako nam torej pisanje skripte ali povzetka lahko pomaga? Da se na sami predstavitvi osredotočimo na motivacijske faktorje, ki zagotovijo, da nas bo po predstavitvi še kdo pocukal za rokav. S tem razbremenimo tudi vse prosojnice ali “slajde”, saj naenkrat ne vsebujejo več gore teksta. Naš nastop postane bolj sproščen, saj nas ne skrbi, da bi kaj pozabili. Če koga zanima več, si bo tako ali tako prebral sam.

Deli ta prispevek s prijatelji

Prejmi nasvete na svoj email

Če želiš prejemati še več nasvetov iz sveta javnega nastopanja ali komunikacije, se prijavi na novičke, ki izhajajo enkrat mesečno!

Več
prispevkov

BREZPLAČEN VIDEO

Vas zanima, kaj počnejo samozavestni govorniki? Odkrijte 3 enostavne trike za samozavesten nastop.

Vpišite svoje podatke za takojšen ogled videa