Ne prenesem se na posnetkih, razen …

Nina Dušić Hren Javno nastopanje

Vem, ni hujšega kot opazovati sebe na posnetkih. Če sem iskrena, tudi sama še nisem pogledala online oddaje, kjer sem bila gostja. Ni mi všeč frizura in glas, zato posnetek zaprem že ob prvi minuti.

A ko pride do pomembnih nastopov, za vajo ni učinkovitejšega orodja kot posnetek. Posnamem se, da vidim, koliko podanih informacij si zapomnim ob gledanju svojega govora. Je razvidno bistvo? Posnetek mi je pomagal tudi pri spremembi drže. Ko sem se tako enkrat zalotila s sključeno držo, si tega na nadaljnih nastopih nisem več dovolila. Gre za to, da posnetek sproži čustvene odzive (v mojem primeru sram) in je vpeljevanje sprememb zato hitrejše. Hitro pa mi je tudi postalo jasno, kako pomembne so pavze in kako bolj prijetno je poslušati človeka, ki govori počasi kot pa hitro. Vsak ima torej svoje močne točke in možnosti za izboljšavo. Posnetek pa mi ne omogoči samo samorefleksije, temveč tudi to, da ga pošljem ostalim. Tako zberem veliko več povratnih informacij, s pomočjo katerih vsebino prilagodim. Več glav več ve. Nastopi, kjer je upoštevanih več mnenj, pa so hitro nadpovprečni, ker jih razume več ljudi.

Na tečajih nastopanja se posnamemo, a posnetke takoj po izvedbi tečaja izbrišemo. Si predstavljate koliko giga prostora bi mi drugače zasedli na računalniku? Razen seveda, če ne plačate računa, potem gre na You tube. 😀 Šalo na stran, upamo, da vam je naše humorno pisanje všeč in da se nam pridružite na jesenski šoli nastopanja, ki bo od 6. do 8. oktobra!

Če želiš prejemati še več nasvetov iz sveta javnega nastopanja ali komunikacije, se prijavi na novičke, ki izhajajo enkrat mesečno!

Prijava na novičke

* obvezno polje