fbpx

O ne, že spet cmok v grlu!

Avtor

Nina Dušić Hren

Kolikokrat vam jo je že zagodla? Kolikokrat vam je srce razbijalo kot noro, ste imeli cmok v grlu in se potili takrat, ko je bilo to najmanj primerno? Brez nje bi bilo življenje lepše. Predvsem pa bi bili nastopi bolj prijetni in učinkoviti. Govorim o njej. Tremi.

Na žalost je ne moremo odpraviti, tako da preberemo en članek o tem, kako se je znebiti ali da enkrat naredimo kakšno dihalno vajo ali kakšno drugo sprostitveno tehniko. Potrebna je vaja, da za začetek v vsakodnevnih stresnih situacijah ohranimo mirno kri.

Zaupala vam bom, kaj lahko naredite pred vsakim nastopom in s tem svojo tremo zmanjšate vsaj za 50 %.

  1. Vedno pridite v prostor, kjer boste nastopali, vsaj 30 min prej. Tako boste lahko v miru spoznali prostor, si pripravili pripomočke, ki jih potrebujete in si izbrali del v prostoru, ki vam najbolj odgovarja za nastop. Seveda, če ni oder že v naprej določen.
  1. Dobro poznajte svojo Power Point predstavitev. V kolikor boste svoj govor podkrepili s Power Pointom ali kakšnim drugim pripomočkom, ga dobro poznajte. Naj vam služi zgolj kot orodje, ki podkrepi vaše stavke in ne nekaj kar moti vašo predstavitev.
  1. Prvih 60 sekund predstavitve se naučite na pamet. Prvo minuto teksta poznajte tako dobro, da bi ga znali povedati tudi, če bi vas nekdo zbudil sredi noči. S tem boste poskrbeli, da se boste ob morebitni tremi na odru v tem času lahko sprostili, saj boste videli, da vam gre dobro.

Z upoštevanjem dobre predpriprave bo vaš nastop manj stresen, vi pa boste v njem lahko bolj uživali.

Deli ta prispevek s prijatelji

Prejmi nasvete na svoj email

Če želiš prejemati še več nasvetov iz sveta javnega nastopanja ali komunikacije, se prijavi na novičke, ki izhajajo enkrat mesečno!

Več
prispevkov

BREZPLAČEN VIDEO

Vas zanima, kaj počnejo samozavestni govorniki? Odkrijte 3 enostavne trike za samozavesten nastop.

Vpišite svoje podatke za takojšen ogled videa