fbpx

Pogoste napake pri uporabi vizualnih pripomočkov

Avtor

Nina Dušić Hren

Udeležence želimo na predavanjih veliko naučiti. Večina predavateljev se nas že zaveda, da je predavanje super podkrepiti z vizualnimi pripomočki. Uporabljamo video vsebine, pišemo na tablo in delimo različne povzetke. Pa res vsak pripomoček pripomore k večji učinkovitosti predavanja? Preverite prepogoste napake predavateljev pri uporabi vizualnih pripomočkov in se jim ognite:


1. Premajhne črke 

Ko si tako želimo videti, kaj tam piše, pa ne moremo, postanemo kar malo nejevoljni. Zagotovite dovolj velike črke, bodisi na ekranu ali na tabli. Predno pridejo udeleženci se sprehodite po prostoru in preverite, ali bi vi lahko prebrali naslov iz zadnje vrste.


2. Preveč stvari

90 % predavateljev si želi, da bi si občinstvo zapomnilo vse, o čemer predavajo. Tako navedejo vse pomembne točke  v  Powerpoint predstavitvi ali na tablo. (Seveda tudi zato, da se sami ne izgubijo v poplavi informacij). Izberite (največ!!!) tri glavne točke. Še bolje, izberite eno glavno idejo in jo zapišite takrat, ko jo prvič predstavite. Od takrat dalje naj bo na vidnem mestu.  Prepričana sem, da si bodo ljudje vaše sporočilo zapomnili tudi, če jih boste srečali čez leto dni!


3. Premalo načinov

Če želite, da vaše sporočilo doseže poslušalce, potem eno idejo predstavite na več načinov. Pokažite video s katerega jo slušatelji lahko razberejo. Predstavite primer in zaupajte zgodbo. Ne pozabite niti na delovni list, kjer lahko novo znanje preizkusijo in na povzetek, katerega lahko večkrat preberejo. Če vključite tudi podatke, pa ne pozabite navesti njihovega vira. Navajanje virov zagotovi kredibilnost vašega podajanja vsebine. Prav tako ne spreglejte članka o Podatkih, ki odražajo kredibilnost predavatelja.

Če že izobražujemo, si vzemimo čas tudi za pripravo. Saj veste, kdor se ne pripravi, da mu uspe, se pripravi, da mu spodleti!

Deli ta prispevek s prijatelji

Prejmi nasvete na svoj email

Če želiš prejemati še več nasvetov iz sveta javnega nastopanja ali komunikacije, se prijavi na novičke, ki izhajajo enkrat mesečno!

Več
prispevkov

BREZPLAČEN VIDEO

Vas zanima, kaj počnejo samozavestni govorniki? Odkrijte 3 enostavne trike za samozavesten nastop.

Vpišite svoje podatke za takojšen ogled videa